ГОЛОВНА ПРО КОМПАНІЮ ПОСЛУГИ ПРОЕКТИ НОВИНИ КОНТАКТИ
UKR ENG
(057) 750-96-15 (057) 719-00-78 (057) 719-00-87 21_a@ukr.net

Оновлення державних будівельних норм (ДБН): ключові позиції нових нормативних актів

Розвиток будівельної галузі є важливою складовою частиною загального розвитку країни. За останні декілька років Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України переглянуло та внесло корективи у Державні будівельні норми. Деякі нововведення вже вступили в дію, інші – набувають чинності найближчим часом. Розглянемо терміни впровадження цих основних змін, їх напрямки і сферу дії, та з’ясуємо, що нового ми побачимо у ДБН.

 

Нормативний акт: Зміна № 4 ДБН В.2.2-15-2005 Житлові будинки, ДБН В.2.2 – 15:2019 Житлові будинки.
Сфера розповсюдження: нове будівництво, реконструкція, капітальний ремонт та технічне переоснащення житлових будинків висотою до 73,5 м включно.
Дата вступу в дію: 01 жовтня 2018 року, 01 грудня 2019 року.
Основні корективи.
Визначення площі одноквартирних будинків та квартир. Зміна вимог до врахування площі деяких приміщень та застосування коефіцієнтів. Зокрема, прибрано знижувальний коефіцієнт для площі балконів.
Параметри квартир. Зменшення мінімальної площі однокімнатної та двокімнатної квартири до 28 кв. м та 44 кв. м відповідно, а також загальної кімнати – до 15 кв. м, спальні – до 8 кв. м та 10 кв. м (на одну та дві особи відповідно).
Рівень комфорту та інклюзивність. Планування тамбурів при зовнішніх входах та перед ними. Оздоблення ліфтами новозбудованого житла заввишки від 4-х поверхів. Облаштування приміщень для чергового персоналу (з обладнанням санвузла), комор для зберігання інвентарю. Допускається облаштування входу до житлового будинку без порогу та сходів на рівні тротуару. Скасування обов’язкового оздоблення радіоточок у кожній квартирі та обов’язкового влаштування сміттєпроводів у багатоповерхових будинках. Дозволяється скління балконів і лоджій вище 3-го поверху.
Норми планування. Можливість вільного планування. Зокрема, облаштування кухні-ніші, а також об’єднання кухні із загальною кімнатою (за умови обладнання електричною плитою та примусовою витяжкою).
Енергоефективність. Проектування лише енергоефективного житла з класом не нижче «С».
Призначення будівель. Переглянуто заборону щодо проектування громадських закладів вище 3-го поверху.
Нормативний акт: Зміна №1 ДБН В.2.2 – 20:2008 Будинки і споруди. Готелі
Сфера розповсюдження: всі типи будівель готелів (мотелів) місткістю від 6-ти номерів включно та умовною висотою не більше 73,5 м.
Дата вступу в дію: 01 жовтня 2019 року.
Основні корективи.
Безпека. Запровадження нових сучасних систем пожежогасіння та раннього виявлення надзвичайних ситуацій. Забезпечення під’їзду пожежних автомашин до будівель, пожарних гідрантів, основних евакуаційних входів та виходів. Рекомендовано облаштування входу за безконтактними картками, а також встановлення системи охоронної сигналізації в номерах готелів категорії від 3*.
Розташування. Допускається розміщення готелів за певних умов на 1-3 поверхах громадських будівель іншого призначення та в житлових будинках.
Послуги. Врахування на стадії проектування доступу до інтернету та телебачення в кожному номері. Скасування обов’язкового влаштування телефонів-автоматів, абонентських скриньок, театральних та залізничних кас, перукарень, торгівельних кіосків та медпунктів у будівлях готелів.
Інклюзивність. Облаштування 10% готельних номерів під потреби людей з інвалідністю.
Екологічність. Влаштування сучасних систем роздільного сортування сміття.
Нормативний акт: ДБН Б.2.2 – 12:2019 Планування і забудова теріторій
Сфера розповсюдження: планування і забудова територій населених пунктів та міжселенних територій на державному, регіональному та місцевому рівні.
Дата вступу в дію: 01 жовтня 2019 року.
Основні корективи.
Естетичні, історико-містобудівні та ландшафтно-рекреаційні якості. Введення «блакитних ліній» та «зелених ліній», які визначені містобудівною документацією, щодо обмеження силуету і висоти забудови та задля збереження озеленених територій відповідно.
Рівень комфорту та інклюзивність. Встановлення граничних параметрів забудови земельної ділянки, а також граничних показників щільності населення окремого мікрорайону. Облаштування підземних автостоянок та паркінгів у центральних та історичних районах міста. Планування мережі упорядкованих пішоходних маршрутів із урахуванням потреб маломобільних груп населення.
Безпека. Забезпечення під’їзду пожежних машин з обох боків до житлових і громадських будинків висотою від 9-ти та 5-ти поверхів відповідно.
Нормативний акт: ДБН В.2.3-5:2018 Вулиці та дороги населених пунктів
Сфера розповсюдження: проектування нових, реконструкція та капітальний ремонт існуючих вулиць і доріг у містах та селах України.
Дата вступу в дію: 01 вересня 2018 року.
Основні корективи.
Безпека. Звуження ширини смуги руху до 2,75-3 м. Обладнання зупинок громадського транспорту захисними огородженнями, а пішохідних переходів – запобіжними металевими стовпчиками. Облаштування острівців безпеки на нерегульованих пішохідних переходах. Можливість влаштування переходів із косою «зеброю» на перехрестях. Заборона на створення тимчасових стоянок та паркування автотранспорту на тротуарах.
Рівень комфорту та інклюзивність. Введення класифікації вулиць за функціональним призначенням. Влаштування велодоріжок та велосмуг на дорогах. Заборона проектування на тротуарах тимчасових споруд та рекламних конструкцій, люків, дощоприймачів. Обов’язкове озеленення вулиць. Формування безбар’єрного простору.

 

Інформацію надано згідно з ресурсом: http://www.minregion.gov.ua/

Facebook Google LinkedIn Twitter