ГОЛОВНА ПРО КОМПАНІЮ ПОСЛУГИ ПРОЕКТИ НОВИНИ КОНТАКТИ
UKR ENG
(057) 750-96-15 (057) 719-00-78 (057) 719-00-87 21_a@ukr.net

Мінрегіон пропонує позбавляти сертифікатів проектантів і експертні організації за порушення норм доступності для людей з інвалідністю

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України пропонує розробити механізм позбавлення сертифікації проектні, експертні організації та сертифікованих фахівців за порушення норм доступності для людей з інвалідністю при проектуванні і будівництві будівель і споруд.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе під час засідання Комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

«Потрібно запровадити статистику порушень норм доступності в Україні. Але, коли  є чисельні порушення, а покарання за це немає, то вони будуть продовжуватися й надалі. Це факт. Тому треба посилювати контролі і, можливо, навіть скасовувати сертифікацію тих спеціалістів, що такі порушення допускають. Мова йде і про експертні організації, які проводять експертизу проектної документації на будівництво, і про проектантів, які її розробляють», — сказав він.

За словами Парцхаладзе, Мінрегіон також планує на постійній основі визначати рейтинги доступності регіонів, розробивши відповідну методику проведення моніторингу та оцінки ступеня безбар’єрності фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю. «Доки у регіонах немає систематичної роботи у створенні безбар’єрного простору, доти більшість об’єктів залишатиметься недоступними для людей з інвалідністю. Ми хочемо розробити методику проведення моніторингу та оцінки доступності на місцях і відповідно до цього визначати лідерів та аутсайдерів серед регіонів. Це буде додатковий стимул для них», — наголосив заступник міністра.

Крім цього, з 1 липня 2018 року Державною архітектурно-будівельною інспекцією України проводитиметься аудит доступності для маломобільних груп населення об’єктів житлового, громадського призначення та транспортної інфраструктури у регіонах та щоквартальних збір даних щодо виявлених порушень вимог доступності під час розроблення проектної документації та виконання будівельних робіт.

Наразі Мінрегіон працює над розробкою нового ДБН щодо доступності будинків і споруд для маломобільних груп населення, який буде адаптований до європейських стандартів і заснований на європейських вимогах щодо створення безбар’єрного простору.

В лютому Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект № 6536 щодо посилення вимог законів України, спрямованих на створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до будівель і споруд. Проект закону пропонує підвищити штрафи за порушення законодавства під час планування і забудови територій, у тому числі, щодо створення безбар’єрного простору. Крім того передбачається, що громадські об’єднання людей з інвалідністю будуть здійснювати контроль за дотриманням будівельних норм і стандартів як позаштатні інспектори при органах державного архітектурно-будівельного контролю.

 
Facebook Google LinkedIn Twitter